Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Amsterdams Glorie: ARTIS

Menig Amsterdammer is opgegroeid met herinneringen aan een dagje Artis. Toen ging je er misschien heen om enkel de dieren te bewonderen, maar tegenwoordig staat Artis in het teken van nog véél meer dan alleen het dierenrijk.  

De oudste dierentuin van Nederland viert de hele maand mei haar 185-jarig bestaan, waarbij via speciale activiteiten de mooiste verhalen aan bod komen. Met lezingen, rondleidingen en een belevingswandeling kun je een duik nemen in de wondere wereld van Artis.  

Ter ere van dit jubileum spraken we vier medewerkers van de belangrijkste onderdelen van Artis: het Park, het Groote Museum, Micropia en het Planetarium. Zij nemen ons mee door de geschiedenis en al het moois wat Artis te bieden heeft.  

Oorsprong 

Wat ooit begon als een klein stukje grond waar het ‘Genootschap Natura Artis Magistra’ de natuur dichter bij de burger wilde brengen, groeide al snel uit tot een grote verzameling bijzondere dieren.  

De wilde dieren werden onder andere gedoneerd door staatshoofden, waardoor het park zich vulde met exotica: zo kon je bijvoorbeeld de inmiddels uitgestorven buidelwolf en quagga bewonderen.  

Maar Artis is ook met z’n tijd meegegaan. Nu vind je er een kleinere collectie dieren zodat elk dier meer ruimte heeft, en ligt de focus ook op uitzet in het wild. Zo is het park dat ooit alleen diende als dierentuin nu een uitgebreider educatief instituut. 

Het Park  

Sinds Job als 4-jarig jongetje voor het eerst in Artis kwam, droomde hij van een baan als dierverzorger. Inmiddels werkt hij 15 jaar in het Park, waar hij twee keer per week de gieren mag verblijden met grote stukken vlees. Bezoekers van alle leeftijden kunnen dit grote eet-spektakel bijwonen, waarbij Job gepassioneerd vertelt over de bijzondere dieren. Zijn grootste wens? Dat hij bij jonge bezoekers net zo’n interesse en liefde voor dieren en de natuur kan opwekken, zoals dat ook ooit bij hem gebeurde. 

Het Groote Museum 

Kelly werkt in het oudste museumgebouw van Amsterdam, namelijk het Groote Museum. In het Groote Museum werden vanaf 1855 alle niet-levende dieren verzameld, maar ook fungeerde het die tijd als een soort cultureel centrum, waar de rijkere Amsterdammers zich destijds verzamelden en filosofeerden over de natuur. Nu is, na 75 jaar gesloten te zijn, iedereen hier welkom om te leren over het lichaam, planten, dieren en vooral: hoe al die dingen met elkaar verbonden zijn.  

Micropia 

Dat Loek enthousiast wordt van microben is aan z’n grote glimlach af te lezen. Hij omschrijft de micro-organismen als het machtigste leven op aarde; iets waar de meeste mensen zich niet bewust van zijn. Maar dat én meer kun je leren in Micropia. Vergeet hier vooral niet de kus-meter uit te proberen, waar je erachter kunt komen hoeveel microben je eigenlijk uitwisselt tijdens het zoenen…  

Planetarium 

Artis geeft niet alleen aandacht aan het allerkleinste ter wereld, ook aan het állergrootste: het heelal. In het Planetarium kun je een reis maken door ons universum, langs de planeten en de verste sterren van de Melkweg.  

Sterkundige Milo zegt het geheel terecht: als je de natuur snapt, dan wil je ervoor gaan zorgen. En dat is misschien wel de kern van modern Artis: wij kunnen bestaan, doordat alles wat je ziet in Artis ook bestaat.  

Amsterdams Glorie: ARTIS | FANCLUB CENTRUM

Deel deze post:

Video

Met Ommetje met Tom in de Poentunnel

Video

De Spots van chef-kok Freek van Noortwijk

Video

Kees Doornenbal over renovatie pand op Kalverstraat 3-5

Video

Sarah (32) woont op de Bloemstraat

Foto

Amsterdams Archief: De Noordermarkt

Foto

Amsterdams Archief: Hotel Polen

Nieuwendijk Hema

Foto

Storefronts: Nieuwendijk 174

Kalverstraat 122

Foto

Storefronts: Kalvertstraat 122

Warmoesstraat voorkant

Foto

Storefronts: Warmoesstraat 117 – 119