Het centrum van Amsterdam zit vól met eettentjes en restaurants waar je lekkers kunt halen. Maar dat grote aanbod kan ook best wat keuzestress opleveren. Want waar eet je nou écht het lekkerste broodje tuna melt, de sappigste donut of de beste bowl ramen? Daar helpt foodie Whitney Valerie je mee in de serie ‘eten, eten, eten’. Whitney neemt ons mee naar haar favoriete spots van het centrum én gaat op onderzoek uit om erachter te komen hoe het toch komt dat ze daar het allerlekkerste broodje/taartje/ijsje/whatever hebben. Ze krijgt daarvoor een exclusief kijkje in de keuken en doet inside information op. In deze aflevering neemt ze ons mee naar de eerste mochi donut shop van Amsterdam (en nu al favoriet van Whitney): Nobu.
Nobu Amsterdam is opgericht door het stel Irene en Ches, die na hun vakantie in Japan enorme cravings hadden naar iets dat ze daar hadden gegeten: een mochi donut. Het ding was alleen dat die hier nérgens te verkrijgen waren. Dus besloten de twee zelf aan de slag te gaan om hun craving te kunnen stillen (niet wetende dat ze daarmee al snel een hoop Amsterdammers ook hooked zouden hebben aan dit ’bijzondere nichtje’ van de donut zoals wij ‘m kennen).
Dat begon allemaal thuis, waarna er ook bestellingen geplaatst konden worden en er een pop-up in de stad volgde. Dat was zo’n succes dat het stel besloot een vaste shop/café in het centrum te beginnen (en dat terwijl ze beiden óók gewoon nog een fulltime baan hebben – pfoe). Ze vonden een mooie, groene plek in de Herenstraat en zijn sinds kort open. Naast de mochi donuts, serveren ze ook koffie, iced tea en broodjes.
Maar, wat zijn die mochi donuts dan eigenlijk? Om dat goed uit te leggen, mag wat meer info over de ‘gewone’ mochi niet ontbreken. Mochi is een Japanse zoete lekkernij gemaakt van onder andere kleefrijstmeel, dat vaak gevuld wordt met een zoete bonenpasta (alhoewel ijs tegenwoordig ook heel populair is als filling).
Dan terug naar de mochi donut. Deze verschilt dus niet alleen in vorm van de donut zoals wij die kennen, maar vooral in de structuur. Hij is namelijk veel meer chewy – net zoals mochi. Wat het geheim is? Dat willen Irene en Ches liever niet verklappen, want het heeft hen 4 maanden gekost om het perfecte recept te ontwikkelen. Klein tipje van de sluier: waarschijnlijk wordt er in het mochi donut beslag ook gebruik gemaakt van kleefrijstmeel, of tapioca (meel van de cassavewortel) dat ook voor die structuur kan zorgen. De donuts worden geglazed met verschillende smaken zoals: matcha, speculoos of lychee – om zo maar even een paar te noemen.
De grote vraag blijft: eet je de mochi donut per bolletje of neem je gewoon een hap?
?Herenstraat 28D, 1015 CB Amsterdam