Zoeken
Sluit dit zoekvak.

FEBO: van kleine bakkerij tot Amsterdams icoon

Welke Amsterdammer is er niet mee groot geworden? Correctie: welke Néderlander is er niet mee groot geworden? Het Amsterdamse familiebedrijf dat in 1941 begon als bakkerij is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Maar wist je ook dat de kroket die jij misschien vanavond uit de muur bij ’t Leidse trekt, vanochtend nog vérs werd gemaakt in Amsterdam Noord? En dat er nog altijd wordt gewerkt met de geheime receptuur van opa? 

FEBO: van kleine bakkerij tot Amsterdams icoon | FANCLUB CENTRUM

Het begin van bakkerij Maison Febo 

We beginnen bij het begin: in 1941 begon FEBO als een bescheiden bakkerij aan de Amstelveenseweg. Dus niet op de Ferdinand Bolstraat zoals velen denken, alhoewel het wél klopt dat de naam ‘FEBO’ daarvan is afgeleid. Hier leerde oprichter Johan de Borst namelijk het bakkersvak, waarna hij zijn eerste eigen zaak opende op de Amstelveenseweg. (Is dat misverstand ook weer uit de wereld geholpen;)) 

Alhoewel de jaren ’40 niet gemakkelijk waren voor veel ondernemers, had Johan een bijzonder talent. Hij kon met beperkte ingrediënten nog steeds lekker brood bakken: een vaardigheid die erg handig was tijdens de oorlogsjaren.  

Van broden naar snacks

In die tijd werden ook snacks steeds populairder en opende Heck’s hun allereerste automatiek om de hoek bij de Rembrandtplein. Dat inspireerde Johan, die besloot om ook kroketten te gaan maken. Die vielen zó in de smaak bij zijn klanten, dat ze al snel in rijen voor de deur stonden. 

Dat smaakte naar meer en Johan besloot zijn huis op de Karperweg, om de hoek van zijn bakkerij op de Amstelveenseweg, om te bouwen tot automatiek. Maar even lekker op de bank liggen zat er met een automatiek in de woonkamer natuurlijk niet meer in, dus maakte het gezin (letterlijk) plaats voor deze nieuwe ontwikkeling, en verhuisde naar Slotermeer.  

Zoals we weten was dat een goede zet. 

Het geheim… 

Inmiddels wordt het bedrijf door kleinzoon Dennis de Borst gerund. Vol trots vertelt hij over zijn opa Johan, die hij beschouwt als een echte pionier.  

Maar het ‘FEBO-virus’ is niet alleen binnen de familie te vinden. Ook werknemers zijn gek op het verhaal en bedrijf, zoals FEBO-trainer Michel. Na slechts één dag te hebben meegedraaid in de productie was Michel verkocht. Inmiddels werkt hij al 7 jaar vol plezier voor FEBO en neemt ons dan ook graag mee op tour door de fabriek in Amsterdam Noord, waar alles vers wordt gemaakt.  

Hier wordt nog steeds gebruik gemaakt van opa’s receptuur – die helaas hartstikke geheim is. Eén van de geheimen die FEBO-trainer Michel wél met ons kan delen is dat bouillon cruciaal is voor de unieke FEBO-smaak. Daarnaast vertelt hij ons vol passie over de snacks. Zo worden de kroketten elke dag vers gemaakt, waarna die zo snel mogelijk naar de FEBO-zaken worden gebracht. De kans is dus groot dat wanneer je ’s middags een kroketje bestelt op de Leidsestraat, deze diezelfde ochtend nog gemaakt is in de fabriek in Noord.  

Daarnaast zijn de frikandellen volgens Michel zó goed, dat hij er graag even voor omloopt om er één – ongefrituurd en wel – van de band af te bakken en uit het vuistje op te eten.  

Familiebedrijf 

Hoewel Michel al een tijdje werkzaam is bij FEBO, is dat nog niets vergeleken met zijn collega’s. Zo is keuken-medewerker Kevin al 20 jaar trouw aan het bedrijf verbonden, en chef Nico zelfs al 40. Daarnaast vind je ook in de zaken in het centrum veel medewerkers die al jaren in dienst zijn, zoals Sara, die in de FEBO op de Leidsestraat werkt en elke klant met een lach ontvangt. 

Vaste FEBO-klanten 

Vaste klanten weten FEBO zeker wel één keer per week te vinden. Sommigen komen er ook graag omdat het ze herinnert aan fijne jeugdmomenten, anderen houden gewoon héél erg van friet… Maar wat de reden ook mag zijn, de klanten en de medewerkers hebben in ieder geval één ding gemeen: hun grote liefde voor Amsterdam.  

Mee met de tijd

Alhoewel tradities en receptuur ontzettend belangrijk zijn voor FEBO, is Dennis niet bang om te innoveren. Zo krijg je je snacks en patat bij FEBO sinds 2015 al in papieren bakjes en komen de ingrediënten van boeren uit de buurt. Zo weet je letterlijk wat voor vlees je in de kuip hebt! 

Deel deze post:

Video

Met Ommetje met Tom in de Poentunnel

Video

De Spots van chef-kok Freek van Noortwijk

Video

Kees Doornenbal over renovatie pand op Kalverstraat 3-5

Video

Sarah (32) woont op de Bloemstraat

Foto

Amsterdams Archief: De Noordermarkt

Foto

Amsterdams Archief: Hotel Polen

Nieuwendijk Hema

Foto

Storefronts: Nieuwendijk 174

Kalverstraat 122

Foto

Storefronts: Kalvertstraat 122

Warmoesstraat voorkant

Foto

Storefronts: Warmoesstraat 117 – 119