Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Podcast: van hotel Victoria naar de Schreierstoren

Tijd voor een nieuw Ommetje! Podcast nummer 7 alweer. We starten dit keer tegenover het Centraal Station voor het Victoria Hotel. Hiervandaan lopen we langs het Damrak, richting de Sint-Nicolaaskerk en eindigen we bij de Schreierstoren.

Is het je weleens opgevallen dat er ín de gevel van het Victoria Hotel 2 huisjes te zien zijn? Toen het hotel werd gebouwd, moesten huizen die op deze plek stonden gesloopt worden. Echter wilden de eigenaren van deze twee huizen niet wijken en was er maar één oplossing: het hotel gewoon om de huizen bouwen. En dat zorgt voor deze bijzondere gevel. Wist je trouwens dat toen dit hotel gebouwd werd, het nog niet bekend was of het Centraal Station hier, of bij het Leidsebosje zou komen? In die tijd werd om die reden bij het Leidsebosje het American Hotel gebouwd, en hier het Victoria Hotel. Zoals je nu wel weet, had het Victoria Hotel het dus bij ’t rechte eind. 

Na even stilgestaan te hebben bij de gebeurtenissen van 7 mei 1945 en de gedenksteen die hiervoor op het hotel hangt, lopen we door en kijken we met het Centraal Station in onze rug naar het Damrak. Dit zag er namelijk vroeger héél anders uit. In plaats van het verkeer dat hier tegenwoordig overheen rijdt, voeren hier lang geleden schepen richting de Dam. Gelukkig werd niet het hele Damrak drooggelegd, want het stukje waar wel nog water is, is een plaatje. Hier vind je ook nog een ‘waterstoep’. Wat dat is, hoor je in de podcast. 

Vervolgens lopen we na een korte stop voor café De Dwaze Zaken, waar je “een bakkie kan doen bij Jezus”, om het gebouw heen en staan we stil bij een gedenksteen van Chet Baker. Een wereldberoemde trompettist die op deze plek om het leven kwam, toen hij hier op 13 mei 1988 uit het raam van het hotel viel. 

Vanaf hier lopen we door de Prins Henddrikkade, waar we stoppen bij één van de oudste gebouwen van Amsterdam: de Olofskapel, waar Tom vertelt over de prachtige poort die eigenlijk bedoeld was voor het kerkhof van de Westerkerk, en waar je te horen krijgt waar het gezegde ‘een rijke stinkerd’ vandaan komt.

We blijven in de ‘heilige sferen’, want na een paar stappen terug richting centraal te lopen, slaan we rechtsaf naar de Sint-Nicolaaskerk. Dit is niet alleen een bijzondere kerk omdat Tom hier als klein jongetje kwam, ook is het een basiliek, wat inhoudt dat er relieken van een (of meerdere) heilige(n) liggen. In dit geval (de naam van de kerk zegt het al) de botten van De Heilige Nicolaas, die ook wel gezien werd als de beschermheilige van Amsterdam. Volgens Tom zeker de moeite waard om een keertje binnen te kijken!

Een paar panden verderop, vind je een nieuwer opvallend gebouw tussen de oude gebouwen. En dat betekent vaak dat er iets is gebeurd. Zo stond hier vroeger een verffabriek, genaamd Vettewinkel, waar een enorme brand heeft gewoed. De voorkant van de fabriek brandde volledig af, waardoor er op deze plek een nieuw gebouw kwam. Echter is de achterkant van het pand wél nog intact gebleven. Via gebouw Batavia, café de Zeepost, en de achterkant van Vettewinkel, lopen we richting ons eindpunt: de Schreierstoren. 

Veel mensen denken dat deze toren z’n naam te danken heeft aan de vrouwen die op deze plek stonden te “schreien” (huilen) wanneer hun mannen vertrokken op zee, maar dat klopt niet. Waar de toren wel z’n naam aan te danken heeft? Je raad het al – dat hoor je natuurlijk in de podcast. 😉 

Podcast: van hotel Victoria naar de Schreierstoren | FANCLUB CENTRUM

Deel deze post:

Video

Met Ommetje met Tom in de Poentunnel

Video

De Spots van chef-kok Freek van Noortwijk

Video

Kees Doornenbal over renovatie pand op Kalverstraat 3-5

Video

Sarah (32) woont op de Bloemstraat

Foto

Amsterdams Archief: De Noordermarkt

Foto

Amsterdams Archief: Hotel Polen

Nieuwendijk Hema

Foto

Storefronts: Nieuwendijk 174

Kalverstraat 122

Foto

Storefronts: Kalvertstraat 122

Warmoesstraat voorkant

Foto

Storefronts: Warmoesstraat 117 – 119