Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Storefronts: Reguliersbreestraat 26-34

Als je door de Reguliersbreestraat loopt, kán het bijna niet anders dan dat je oog even op dit prachtige gebouw valt. En jij bent niet de enige waarbij dit gebeurt, want in 2021 – precies 100 jaar na de opening – werd het door het internationale Time Out Magazine zelfs uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld. 

Het theater werd in opdracht gebouwd van de van origine Poolse bioscoopexploitant Abraham Tuschinski, die destijds ook al 4 bioscopen in Rotterdam bezat. Het ontwerp liet hij over aan de Amsterdamse architect Hijman Louis de Jong, die – volledig naar Tuschinski’s wens – dit Art Deco pand ontwierp. 

Als je goed kijkt, zie je dat er verschillende figuren op de gevel te herkennen zijn, zoals olifanten en vogels. Maar niet alleen de gevel is een kunstwerk op zich, ook het interieur verdient het écht om eens goed bekeken te worden. Dat kan je natuurlijk doen wanneer je hier naar de film gaat, maar misschien wel nóg leuker: de bioscoop biedt ook dagelijkse audiotours en rondleidingen (op aanvraag) aan.

Wat je niet ziet, maar wel belangrijk is om te vertellen, is dat dit prachtige pand ook een pikzwarte geschiedenis heeft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zowel architect de Jong als Abraham Tuschinski vermoord in een concentratiekamp. Daarnaast werden al Tuschinski’s bioscopen in Rotterdam verwoest. 

Nog meer redenen dus om de volgende keer als je langsloopt, even stil te staan bij dit bijzondere gebouw… 

Ontvangsthal theater Tuschinski, 1997. Stadsarchief Amsterdam / Martin, Albert.
Voorkant Theater Tuschinski, 1974. Stadsarchief Amsterdam.

Deel deze post:

Video

Irene (34) woont op de Oudezijds Voorburgwal

Video

Alexander (27) zet zijn fietsenmaker Maria (67) in ‘t sonnetje

Video

Op pad met agenten Hans en Jeroen van de Leidsebuurt 

Video

ROMKJE (77) VAN JEUGD MET EEN OPDRACHT: “ZO MYSTERIEUS IS HET NIET” 

Foto

Bram (55) en Camille (56) zijn vrijwilliger bij de brandweer

Foto

Amsterdams Archief: De Noordermarkt

Foto

Amsterdams Archief: Hotel Polen

Nieuwendijk Hema

Foto

Storefronts: Nieuwendijk 174

Kalverstraat 122

Foto

Storefronts: Kalverstraat 122