Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Storefronts: Dam 4

Voor een outfit van top tot teen kan je op de Dam prima terecht. Maar heb je weleens verder gekeken dan de etalages? Er is namelijk van alles te ontdekken… 

Eerst duiken we even in de geschiedenis van dit prachtige pand. Hoewel Amsterdam altijd in beweging is, blijken sommige dingen altijd hetzelfde. Tegenwoordig scoor je hier met gemak een volledige outfit en zo’n 100 jaar geleden… deed je als Amsterdammer hier preciés hetzelfde. Destijds liep je alleen niet de Hennes binnen, maar het zogeheten ‘Magazijn Nederland’. Dit was één van de eerste kledingketens in Nederland, van de familie Kattenburg, en verkocht ‘heeren-, jongeheeren- en kinderkleeding’.

Dan terug naar nu: de gevel van het pand heeft een aantal keer een facelift gehad. Als laatste in 2010, toen de flagshipstore van H&M hier kwam. Niet eens zo lang geleden dus, maar het leuke is dat het wél in dezelfde neobarok-stijl als de rest van het pand is gedaan. Zo zijn de bogen en weelderige versieringen van de bovenkant van het gebouw in de nieuwe pui doorgevoerd. Old meets new, op een leuke manier. Oók zijn er een aantal hoofdjes in verwerkt. Maar als je goed kijkt, zie je dat dit opvallend ‘moderne’ hoofden zijn in vergelijking met de koppen in het bovenste deel van de gevel… Ga maar eens kijken. Het verhaal gaat dat dit de kinderkopjes van de eigenaar van het pand zijn… 

Wat denk jij, klopt dit gerucht?

Reclameprent Magazijn Nederland uit 1892. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Het pand met een andere pui. 4 november 1956. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Deel deze post:

Video

Met Ommetje met Tom in de Poentunnel

Video

De Spots van chef-kok Freek van Noortwijk

Video

Kees Doornenbal over renovatie pand op Kalverstraat 3-5

Video

Sarah (32) woont op de Bloemstraat

Foto

Amsterdams Archief: De Noordermarkt

Foto

Amsterdams Archief: Hotel Polen

Nieuwendijk Hema

Foto

Storefronts: Nieuwendijk 174

Kalverstraat 122

Foto

Storefronts: Kalvertstraat 122

Warmoesstraat voorkant

Foto

Storefronts: Warmoesstraat 117 – 119