Nu kom je hier misschien voor een boek van Sally Rooney of Tolkien, maar vroeger was Kalverstraat 152 nog niet ‘the home of English language books’. Wat er wel werd verkocht, zullen de afgebeelde grootheden op de zijkanten van het pand je verklappen.
Aan de Spui-kant zien we Bernard Palissy, een Franse keramiek kunstenaar, en Josiah Wedgwood, die ook wel de vader van de Engelse pottenbakkers wordt genoemd. Als we doorlopen naar de Kalverstraat zien we de gebroeders Crabeth. Deze 16e-eeuwse Goudse glazeniers zijn vooral bekend van hun waanzinnig glas in lood. Heb je het al geraden?
De eerste winkel op nummer 152 was Focke & Meltzer: een glas- en servieswinkel. Hun klantenkring bestond voornamelijk uit adellijke families en zo waren ze ook hofleverancier van koningin Emma, de moeder van Wilhelmina.
Opvallend: voor het ontwerp van deze statige winkel werd in 1885 Hendrik Petrus Berlage ingeschakeld, bekend van o.a. de Beurs en de Berlagebrug. Maar je zal Kalverstraat 152 waarschijnlijk niet meteen herkennen als een typisch ontwerp van deze architect, die in zijn bekendste werken ver wegbleef van overbodige versieringen.
Verklaring? Het was één van zijn vroegere werken, die hij samen met zijn compagnon van toen, Theo Sanders, ontwierp.