Je bent als Amsterdammer hier vroeger vást weleens geweest om te winkelen. Van 1912 tot 2015 zat hier namelijk een V&D. En is het je weleens opgevallen dat het pand uit twee totaal verschillende delen lijkt te bestaan?
De Vroom en Dreesmann was een Amsterdams warenhuis, dat in 1887 werd opgericht door Willem Vroom en Anton Dreesmann. Rond 1910 werden de andere locaties in de stad te klein en kreeg architect F.M.J. Caron de opdracht om een pand te ontwerpen dat kwam te staan op de plek waar decennialang de katholieke kerk ’t Boompje stond (foto 8).
In 1912 was het pand klaar en omdat het één van de eerste moderne warenhuizen van Nederland was, ging het niet onopgemerkt voorbij. Dagblad de Tijd schreef er destijds over:
“Zoowel uit- als inwendig heerscht overal een rustige weelde, overal zijn ruimte en licht in overvloed aangebracht. In de Kalverstraat en aan het Rokin zijn groote etalage-kasten, … terwijl een eigen overdekt trottoir den kijklustigen een rustig plaatsje verzekert buiten den stuwenden menschenstroom der Kalverstraat. Ook van binnen is alles op comfort berekend. Ruime breede trappen voeren omhoog, terwijl ook een Stigler-lift ten dienste van het publiek staat. Wat opvalt in het gebouw is het heldere daglicht, dat door een groot glazen tegeldak alle etages tegelijk belicht.”
Twee decennia later kreeg architect Jan Kuijt – die toen al meerdere V&D’s in andere plaatsen had ontworpen – de opdracht om het pand uit te breiden en te verbouwen naar zijn eigen, wat meer moderne stijl. Grootste verandering zou een volledig nieuwe gevel met veel glas en staal zijn. Echter gooide de economische crisis roet in het eten en werd dit plan slechts gedeeltelijk uitgevoerd. Vandaar dat het pand nu met deels de gevel van Caron en deels van Kuijt een beetje een ‘Frankenstein’ uiterlijk heeft gekregen. Wat – als je ’t ons vraagt – bijzonder goed heeft uitgepakt. Hopen dat er snel weer een mooie bestemming voor deze parel van ’t centrum komt.
?
Wist je trouwens dat met de komst van de V&D op de plaats van kerk ’t Boompje het niet gedaan was met het katholieke geloof hier? Vroom & Dreesmann waren beiden ook zeer katholiek en voerden dit door in hun bedrijf. Zo waren niet alleen de meeste bestuurders katholiek, ook werden er ook een aantal internaten opgericht voor personeel, waarbij een belangrijke pijler het geloof en bezoeken van de kerk was