Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Storefronts: Leidsestraat 40/ Keizersgracht 508

Het pand op de hoek van Keizersgracht 508 en Leidsestraat 40 gaat niet onopgemerkt aan je voorbij: beelden, jaartallen, ‘putti’s’ (kinderfiguren) die sigaren maken, en een borstbeeld van de Amsterdamse schrijver Pieter Corneliszoon Hooft; er gebeurt een hoop. 

Maar waarom? En wat hebben al die dingen met elkaar te maken?

In 1881 was het 300 jaar geleden dat de beroemde P.C. Hooft werd geboren (in 1581 dus). Om hem te eren wilde de stad iets doen. Er werd besloten dat er op zijn oude woonhuis op Keizersgracht 65 een grote gevelsteen geplaatst zou worden. Sigarenverkoper Arie Blaauw vond dat blijkbaar niet voldoende, en besloot een heel gebouw aan hem op te dragen: dit hoekpand.

Architect Adriaan C. Bleys (die drie jaar later de Sint-Nicolaaskerk tegenover Centraal ontwierp) kreeg de opdracht voor een ontwerp. Hij koos voor een eclectische neo-renaissance bouwstijl met een torentje en een trapgevel. Omdat het sigarenmagazijn van Blaauw in het pand zou komen, liet hij naast een buste van Hooft voor boven de ingang, ook andere beeldhouwwerken maken die betrekking hadden op de zaak. Vandaar de mollige peuters op de friezen die zich bezighouden met sigaren.

De nieuwe winkel werd in het Algemeen Handelsblad van 11 juni 1881 enthousiast onthaald: “De bouwmeester de heer A.C. Bleijs alhier, heeft getoond van een klein onaanzienlijk stukje grond vele partij te kunnen trekken. …. Den eigenaar, den heer A. Blaauw, mag de lof niet onthouden worden van onbekrompen wijze te hebben meegewerkt tot de verfraaiing dezer drukbezochte straat, de voornaamsten toegangsweg tot ons Vondelspark.”

En daar zijn wij het 141 jaar later zeker nog mee eens. Alhoewel dit natuurlijk al lang geen onaanzienlijk stukje grond meer is. 😉


Het jaartal links is het geboortejaar van P.C. Hooft: 1581.
Aan de andere zijde is het getal 1881 te zien: het bouwjaar van het pand en 300e geboortejaar van Hooft.

Het pand, waarschijnlijk kort na oplevering. Bron: Stadsarchief Amsterdam/Rooswinkel, Andreas Theodorus (1838-1909) 

Reclame op sigarenzakje. Bron: Stadsarchief Amsterdam

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Deel deze post:

Video

Met Ommetje met Tom in de Poentunnel

Video

De Spots van chef-kok Freek van Noortwijk

Video

Kees Doornenbal over renovatie pand op Kalverstraat 3-5

Video

Sarah (32) woont op de Bloemstraat

Foto

Amsterdams Archief: De Noordermarkt

Foto

Amsterdams Archief: Hotel Polen

Nieuwendijk Hema

Foto

Storefronts: Nieuwendijk 174

Kalverstraat 122

Foto

Storefronts: Kalvertstraat 122

Warmoesstraat voorkant

Foto

Storefronts: Warmoesstraat 117 – 119