Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Storefronts: Spui 10

Wilde je hier vroeger een cadeau voor je schoonmoeder kopen, dan moest je wel van héél goeden huize komen. Toen scoorde je hier namelijk geen luxe douchegels, maar volledige interieurs. 

Het indrukwekkende pand (ontworpen door Eduard Cuypers) werd in 1892 gebouwd in opdracht van Hendrik Fredrik Jansen, die als ondernemer toen al flink aan de weg had getimmerd. Hij was rond 1840 op 19-jarige leeftijd als behanger begonnen, maar wist zijn bedrijf door hard werken, goede mensen én een slimme overname uiteindelijk uit te breiden tot een hooggewaardeerd meubel- en interieurbedrijf dat vele prijzen won en de meest bijzondere huizen en paleizen mocht inrichten, zoals kamers van Paleis ’t Loo en Soestdijk. Nadat de fabriek, die gevestigd was in wat oude pakhuizen op ’t Spui afbrandde, liet Jansen er dit pand voor in de plaats terugbouwen.

Om de aandacht van het winkelend publiek extra te trekken werd er flink uitgepakt met het beeldhouwwerk op de hoeken van het pand, wat gemaakt werd door Van den Bossche & Crevels (niet de minsten, zij ontwierpen later onder andere beeldhouwwerk voor de Gouden Koets, Amsterdam CS en de onderdoorgang van ’t Rijks). 

In 1877 werd H.F. Jansen hofleverancier en in 1911 mocht het zelfs het predicaat ‘Koninklijk’ dragen. 

Fun fact: H.F. Jansen gaf zijn talent door op zijn kinderen: 3 zoons namen zijn bedrijf in Amsterdam over, en de vierde zoon richtte een soortgelijk bedrijf in Parijs op, genaamd ‘Maison Jansen’. Dit werd een groot internationaal succes en ontwierp interieurs voor onder andere Coco Chanel, verschillende buitenlandse koningshuizen, en invloedrijke Amerikaanse families zoals Kennedy en Vanderbilt. 

Na decennia van bloei, hakte de Tweede Wereldoorlog er ook bij H.F. Jansen flink in. Het sloot zijn deuren in 1948. Voordat in 2020 de flagshipstore van Rituals zich in het pand vestigde, zaten hier door de jaren heen nog o.a. de Holland-West-Afrika-Lijn, Scheltema en Esprit.


Het pand kort na oplevering. De foto werd gemaakt door Max Buttinghausen, die ook op ’t Spui gevestigd was (op nummer 15, in gebouw Helios). Bron: stadsarchief Amsterdam

Illustratie van toonzaal op de begane grond. Bron: Stadsarchief Amsterdam / Faucher-Gudin, Herminie

Naaiatelier op de zolder van het magazijn. Bron: Stadsarchief Amsterdam / Faucher-Gudin, Herminie

Deel deze post:

Video

Met Ommetje met Tom in de Poentunnel

Video

De Spots van chef-kok Freek van Noortwijk

Video

Kees Doornenbal over renovatie pand op Kalverstraat 3-5

Video

Sarah (32) woont op de Bloemstraat

Foto

Amsterdams Archief: De Noordermarkt

Foto

Amsterdams Archief: Hotel Polen

Nieuwendijk Hema

Foto

Storefronts: Nieuwendijk 174

Kalverstraat 122

Foto

Storefronts: Kalvertstraat 122

Warmoesstraat voorkant

Foto

Storefronts: Warmoesstraat 117 – 119