Op de hoek van de Raamsteeg en de Spuistraat zit een opvallend jugendstil pand. Je vindt hier Bakkerij Egstorf – de oudste bakkerij van Amsterdam – maar Hans Egstorf is niet de eerste bakker die hier broden bakte…
Het prachtige pand op nummer 274 werd namelijk in 1898 gebouwd in opdracht van bakkerij Stähle. De Pruisische familie Stähle had al een luxe-bakkerij in de Raamsteeg en toen het tijd was voor zoon Friedrich om een eigen zaak te openen, werd deze hier op de hoek gebouwd. Voor het ontwerp werd de bekende architect Gerrit van Arkel ingeschakeld, wie veel bijzondere Amsterdamse panden op z’n naam heeft staan.
Een hele tijd was dit het hoogste gebouw van het blokje, waardoor de bakkerij veel aandacht trok (foto 2). Een krant uit 1898 spreekt van nog meer bijzonderheden: zo zouden ze binnen prachtig beschilderde tegels over het broodbakproces hebben én elektrische verlichting, “zelfs in de groote heetelucht-ovens”.
Ook de buitengevel werd rijkelijk versierd. Kijk bijvoorbeeld naar de decoraties met graan en een molen, die verwijzen naar wat de klant binnen kon aantreffen. Hiernaast werd een oude gevelsteen uit 1748 op de nieuwe gevel geplaatst met een christelijke boodschap:
In trouebel tydt is ‘t aangeleyt,
In Vreedens tydt volbragt,
In God heb ik myn hoop gevlyet,
In wien ik alles wagt.
Oftewel: houd hoop en God zal je steunen.
En steun hadden ze, want meer dan 90 jaar heeft Stähle in het pand gezeten. In 1990 trok Bakkerij Egstorf in, waardoor Amsterdammers nog steeds kunnen genieten van heerlijk gebakken brood.